Semen Alexandrovich Tchernetzky werd op 12 oktober 1881 in Odessa als zoon van een arm muzikantengezin geboren. Zijn eerste muzikale opleiding kreeg hij van zijn moeder, die pianiste was. Daarna studeerde hij trombone en piano in Odessa. In die tijd maakte hij ook zijn eerste composities.

 

Toen Tchernetzky 19 jaar oud was, ging hij naar Kischinew en trad hij toe tot het orkest van het Regiment Dragonders, waar zijn oudere broer dirigent van was.

Snel werd hij daar tweede dirigent en in 1903 werd hij benoemd tot dirigent van het orkest van de Artillerie in Odessa.

Tussen 1911 en 1917 studeerde hij verder aan het conservatorium van St. Petersburg, waar hij o.a. les kreeg van Glazunov, Cherepnin, Steinberg en Vitola.

 

In 1917 meldde Tchernetzky zich vrijwillig aan bij het Rode Leger en werd in 1918 benoemd tot hoofd van de militaire muziek in het district Petrograd. In 1924 promoveerde hij tot Inspecteur van de militaire muziek van het Rode Leger,  in de rang van Generaal-Majoor. Onder zijn leiding ontstond een groot aantal orkesten die vandaag de dag nog steeds bestaan.

 

Tchernetzky is één van de grondleggers van de russische marsmuziek. In zijn marsen maakt hij veel gebruik van russische volksliedjes. Hoewel de militaire muziektraditie stamde uit de tsaristische tijd, pasten zijn composities hier goed in en werden “waardevolle parels” van de militaire muziek.

 

Naast zijn activiteiten in de militaire muziek, richtte Tchernetzky muziekscholen speciaal voor blaasorkesten op. Deze scholen waren bedoeld om wezen en dakloze kinderen een opleiding en een kans op een beter bestaan te geven. Ongeveer 3500 kinderen kwamen na deze opleiding terecht in een militair orkest. Daarnaast stichtte hij in Petrograd een opleiding voor dirigenten van militaire orkesten en gaf hij de aanzet tot de conservatoriumstudie tot dirigent voor blaasorkesten. De eerste plaats waar deze studie mogelijk was, was het staatsconservatorium in Moskou.

 

De grootste inspiratiebron voor Tchernetzky vormden de heldendaden van de russische militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tussen 1941 en 1945 componeerde hij meer dan 40 marsen een ongeveer 30 liedjes. Op 24 juni 1945 dirigeerde hij de grote parade op het Rode Plein in Moskou, ter gelegenheid van de overwinning op Nazi-Duitsland.

 

In 1946 raakte Tchernetzky plotseling geheel verlamd. Toch bleef hij actief in de militaire muziek, bijvoorbeeld als jurylid tijdens onderlinge concoursen van de orkesten van het Rode Leger. Op 13 april 1950 overleed Tchernetzky op 68-jarige leeftijd in Moskou en werd met groot militair ceremonie begraven op begraafplaats Novedevitschie. Hij liet de wereld vele composities na, waaronder meer dan 100 marsen die hedentendage nog steeds populair zijn.

 

 

Muziek van Tchernetzky gearrangeerd door Jim van Leersum Jr.:

 

Budapest

De mars Budapest is in 1945 door Tchernetzky gecomponeerd, ter gelegenheid van de bevrijding van de stad Budapest door het Rode Leger. De naam van de mars luidt derhalve voluit “Intocht van het Rode Leger in Budapest”.

 

March of the Tankmen

Deze mars is door Tchernetzky opgedragen aan de tankbrigade van de Russische Cavalerie, voor de door hun betoonde heldenmoed tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

 

 

Semen A. Tchernetzky