Paul Dukas werd op 1 oktober 1865 in Parijs geboren in een familie die stamde uit de Elzas. Hij studeerde piano, muziektheorie en compositie aan het conservatorium van Parijs bij Ernest Guiraud, een vriend van George Bizet.

 

Als componist was Dukas zowel bescheiden als extreem perfectionistisch, wat er toe leidde dat hij bijna de helft van de weinige werken die hij componeerde zelf vernietigde.

Van de werken die zijn uitgegeven en bewaard zijn gebleven is “De Tovenaarsleerling (l’Apprentice Sorcier)” zonder twijfel de bekendste. Dit symphonische scherzo, naar een ballade van Goethe, schreef hij in 1897. Walt Disney gebruikte de compositie in 1940 voor zijn tekenfilm “Fantasia”, hetgeen ongetwijfeld heeft bijgedragen aan de bekendheid van de componist.

 

Dukas is tweevoudig winnaar van de “Prix de Rome”. De eerste werken waarmee hij succes oogstte, waren zijn ouverture “Polyeucte” en zijn enige symphonie “Symphonie in C”. Het werk verraad de invloeden van Franck en Chausson, die beiden ook maar één symphonie componeerden. In het driedelige stuk bewijst Dukas zijn orkestratiekunst.

Deze orkestratiekunst deed Isaac Albeniz de assistentie van Dukas inroepen voor de orkestratie van de compositie voor piano “Catalonia”.

 

Andere bekende werken van Dukas zijn de opera “Ariadne et Barbe-blue” en het ballet “La Péri” met de inleidende fanfare. Dit werk, dat berust op een Perziche legende, was oorspronkelijk bedoeld voor de Ballets Russes van Serge Diaghilec, maar werd uiteindelijk opgedragen aan de danseres Natasja Truchanova. Na dit werk zou Dukas geen enkel stuk meer publiceren.

 

Naast componeren, doceerde Dukas orkestratie en later ook compositie aan het conservatorium van Parijs. Tot zijn leerlingen behoorden Olievier Messiaen en Maurice Duruflé. Daarnaast was hij een belangrijk muziekpublicist en onderzoeker.

 

Dukas stierf op 69-jarige leeftijd in zijn geboortestad Parijs.

 

 

Muziek van Paul Dukas gearrangeerd door Jim van Leersum Jr.:

 

Fanfare pour précéder “La Péri”

De openingsfanfare van het ballet, oorspronkelijk gecomponeerd voor 3 trompetten, 4 hoorns, 3 trombones en bastuba.

 

Paul Dukas