Kenneth J. Alford werd in 1881 in een plaatsje nabij London geboren met de naam Frederick Joseph Ricketts. Op 14-jarige leeftijd verloor hij beide ouders. Hij besloot zich aan te melden als militair, waarvoor hij echter te jong was, dus loog hij over zijn leeftijd.

 

In 1895 ging hij naar de Royal Irish Regiment en trad als cornettist in militaire dienst bij de Royal Army. Zijn studie deed hij van 1904 tot 1906 aan de Royal Military School of Music “Kneller Hall” in Twickenham, waar hij in 1906 organist en 2e directeur werd.

In 1908 werd hij kapelmeester van het 2e bataljon “the Argyll & Sutherland Highlanders (Princess Louise’s)” in Temp (Zuid Afrika). In 1927 ging hij naar Plymouth en werd kapelmeester van de bekende “Band of H.M. Royal Marines”, waar hij in 1930 werd benoemd tot Bandmaster (directeur).

Na bijna 50 jaar in dienst te zijn geweest van het Britse leger, ging hij in 1944 met pensioen. Een jaar later overleed hij. Geheel terecht kreeg hij de bijnaam “De Engelse Marsenkoning”, aangezien hij ongeveer 20 van de beste Engelse marsen heeft gecomponeerd.

 

Het pseudoniem van Ricketts is samengesteld uit verschillende namen uit zijn familie: Kenneth was de voornaam van zijn oudste zoon, J(oseph) zijn eigen tweede voornaam en Alford was de meisjesnaam van zijn moeder.

 

 

Muziek van Kenneth J. Alford gearrangeerd door Jim van Leersum Jr.:

 

Eagle Squadron

De mars Eagle Squadron is opgedragen aan het squadron Amerikaanse vliegeniers, dat zich vrijwillig aanmeldde om te vechten tegen de Nazi’s voordat de Verenigde Staten zelf de oorlog verklaard hadden aan Duitsland. Het squadron maakte derhalve deel uit van de Britse Royal Airforce. In de mars zijn daarom motieven uit zowel het Amerikaanse als het Britse volkslied verwerkt.

 

The Vedette

De mars The Vedette is vernoemd naar de verkenners te paard zoals die in het Engelse Leger bestonden. De taak van de vedettes was om informatie over de vijandelijke troepen te achterhalen en te waarschuwen als er zich gevaar aandiende. The Vedette is een van Alford’s onbekendere marsen, maar daarom niet minder mooi.

 

The Voice of the Guns

Misschien wel één van de bekendste marsen van Alford. Deze mars is in 1917, dus tijdens de Eerste Wereldoorlog, gecomponeerd. De titel heeft betrekking op het “wapengekletter” aan het Westfront.

Rond 1980 is een gedeelte van deze mars verworden tot de officiële regimentsmars van de Britse Artillerie.

 

 

Kenneth J. Alford